ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΔΑΚΗΣ
ΔΡ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Το 1929 ο Βρετανός αστρονόμος Χαμπλ παρατήρησε ότι τα αστέρια που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς απομακρύνονται με τεράστια ταχύτητα.
Κάποτε λοιπόν θα βρίσκονταν πολύ κοντά μας. Δηλαδή αρχικά το Σύμπαν ήταν πάρα πολύ συμπιεσμένο, έγινε μια Μεγάλη Έκρηξη και από τότε κάθε κομμάτι του εκτινάσσεται προς κάθε κατεύθυνση.
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ
Στη Γενεύη, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), σ’ ένα κυκλικό τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων επιταχύνονται σωματίδια μέχρι να αποκτήσουν πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα μισά από αυτά κινούνται προς τη μία κατεύθυνση και τα υπόλοιπα προς την αντίθετη.
Αρχικά η μια δέσμη σωματιδίων περνά δίπλα από την άλλη και τα σωματίδια δε συγκρούονται μεταξύ τους. Όταν αποκτήσουν τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να τους προσφέρει ο επιταχυντής, οι δέσμες οδηγούνται σε σύγκρουση. Τα σωματίδια συμπιέζονται πάρα πολύ μεταξύ τους και εκρήγνυνται.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται παρόμοιες συνθήκες μ’ αυτές που επικρατούσαν όταν έγινε η Μεγάλη Έκρηξη. Παρατηρώντας λοιπόν τι θα συμβεί μετά από τη σύγκρουση των σωματιδίων, θα παρακολουθήσουν πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

ΚΑΙ…Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι Φυσικοί θεωρούν ότι στις συγκρούσεις που θα συμβούν μέσα στο Μεγάλο Επιταχυντή της Γενεύης η ύλη θα συμπιεσθεί τόσο πολύ ώστε είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα.
Οι μαύρες τρύπες καταβροχθίζουν τα πάντα. Αν μια μαύρη τρύπα λοιπόν δημιουργηθεί κάτω από τη Γενεύη θα καταβροχθίσει τη Γη; Σύμφωνα με μια εργασία που έκανε διάσημο το Βρετανό αστροφυσικό Χόκινγκ, αυτή η μικροσκοπική μαύρη τρύπα θα εξαφανιζόταν σε ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου: αρκετός χρόνος για τους φυσικούς για να τη μελετήσουν αλλά πάρα πολύ μικρός για να προλάβει να καταβροχθίσει τη Γη.

Μήπως ο Χόκινγκ έχει κάνει λάθος; Πολύ σφοδρότερες συγκρούσεις από αυτές που πρόκειται να συμβούν στη Γενεύη, συμβαίνουν συνεχώς σε κάθε περιοχή του Σύμπαντος ακόμα κι εδώ στη Γη: σωματίδια από το Διάστημα βομβαρδίζουν συνεχώς τη Γη και συγκρούονται με σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά της. Ωστόσο ουδέποτε σε τούτες τις σφοδρότερες συγκρούσεις προκλήθηκε οποιαδήποτε καταστροφή. Καμιά ανησυχία λοιπόν για ό,τι πρόκειται να συμβεί στο πείραμα της Γενεύης! Μένει απλώς να παρακολουθήσουμε την αναπαράσταση της γέννησης του Σύμπαντος.

ΑΠΟΡΙΕΣ; ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ;

4 σχόλια:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΔΑΚΗΣ, ΔΡ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ είπε...

δοκιμή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΔΑΚΗΣ, ΔΡ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ είπε...

δοκιμή1

ΛΜ είπε...

Ευχαριστούμε Ανδρέα για την εκλαΐκευση. Ανεβάζω το σχετικό σχόλιο του Καρκαγιάννη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:
Το Πείραμα της Γενεύης
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

Σας μεταφέρω μερικούς τίτλους εφημερίδων που προσπαθούν να επισημάνουν το νόημα και την ουσία του γιγαντιαίου επιστημονικού πειράματος που αυτές τις μέρες επιχειρείται στη Γενεύη. Η «Καθημερινή» έγραφε στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Ταξίδι στην αρχή του Σύμπαντος». Κάποια άλλη εφημερίδα ανήγγειλε το επικείμενο «Ραντεβού με τον Θεό». Και μια τρίτη προεξοφλούσε ή πιθανολογούσε την ανεύρεση ή την αποκάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού», με το οποίο ο Υψιστος πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια έκτισε το Σύμπαν, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήξει στον Ανθρωπο, ο οποίος τελικά θα αποκαλύψει τα μυστικά του.

Οι τίτλοι ομολογουμένως επισημαίνουν την ουσία και τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες ενός επιστημονικού πειράματος. Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά με τρομάζουν. Οχι τόσο για τις «μαύρες τρύπες», που ενδεχομένως θα προκληθούν και θα καταβροχθίσουν τον πλανήτη μας και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα και μαζί όλες τις γνώσεις που μέχρι τώρα κατακτήσαμε για το Σύμπαν. Οι επιστήμονες μας βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, και πραγματικά με καθησύχασαν.

Με τρομάζει περισσότερο ότι το Πείραμα προσπαθεί να αποκαλύψει την Πρώτη Αρχή, τη Θεμελιώδη Αιτία, το Απόλυτο Γεγονός, πέρα από το οποίο υπάρχει μόνο ο Θεός ή το Τίποτα. Ετσι τουλάχιστον εμείς οι απλοϊκοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, αντιλαμβανόμαστε το Πείραμα. Την εντύπωση αυτή ενισχύουν και οι πληροφορίες για τα μέσα που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν στις υπόγειες στοές στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η ίδια η μηχανή του Πειράματος κινείται στα όρια του Απόλυτου Γεγονότος, πέρα από το οποίο, εμείς οι απλοϊκοί, δεν μπορούμε να σκεφθούμε ή να υποθέσουμε τίποτα άλλο. Είναι, λέει, η πιο περίπλοκη μηχανή που κατασκεύασε ο άνθρωπος στην ιστορία του. Μας μιλούν για ασύλληπτα μεγέθη: Για ταχύτητες που ελάχιστα απέχουν από την ταχύτητα του φωτός (ή μήπως την παραβιάζουν, παραβιάζοντας ταυτόχρονα την «έσχατη γνώση»;). Οι θερμοκρασίες κινούνται σε επίπεδα πολύ πάνω από το Μηδέν, έως και 100.000 φορές μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πυρήνα του Ηλιου. Ή πολύ κάτω από το Μηδέν και πλησιάζουν το Απόλυτο Μηδέν. Με εξίσου μεγάλες ταχύτητες κινούνται οι πληροφορίες, όπως οι σκέψεις στον εγκέφαλό μας.

Επιδιώκουν μιαν απάντηση που θα είναι τελειωτική, ταυτόχρονα τέλεια στην επάρκειά της αλλά και το τέλος των απαντήσεων. Μετά από αυτήν δεν θα υπάρξουν ούτε ερωτήσεις ούτε απαντήσεις;

Η επιστήμη, και γενικά η γνώση, μέχρι τώρα δεν κινήθηκε προς «τελειωτικές» απαντήσεις. Αντίθετα, ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στη γνώση και στην άγνοια. Κάθε γνώση απαντάει σε μια άγνοια και ταυτόχρονα αποκαλύπτει και προσθέτει περισσότερες άγνοιες από όσες έλυσε. Περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις που έδωσε. Το ίδιο ελπίζω ότι θα συμβεί και τώρα...

Luthien Tinuviel είπε...

Κύριε Βαλαδάκη, με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο εξηγείτε το Πείραμα. Ο λόγος μου σε εσας σίγουρα δεν μπορεί να μετρήσει πολυ αφού είμαι απλά μια μαθήτρια τησ Γ λυκείου. ( Που δουλεύει όσο πιο σκληρά μπορεί για να μπει στο φυσικό και να καταφέρει να γί νει αστρονόμος). Νομίζω όυι σας αρέσει και εσάς ο Τολκιν. Αυτό είναι το blog που έφτιαξα μαζί με μια καθηγήτριά μου: http://tolkientwin.blogspot.com Εύχομαι να συνεχίσετε να αναρτείτε άρθρα σε απλή και κατανοητή γλώσσα ώστε να καταλαβαίνω εγώ και άλλοι σαν εμένα. ( Εξάλλου ο Einstein είπε ότι το μυστικό στην επιστήμη είναι απλά, κατανοητά και με ακρίβεια! )